*** TASLAK HALİNDEDİR ***
Zamanlama
– Bir makalenin projelendirilmesiyle yayınlanması arasında genellikle en az 3 sene süre vardır. O yüzden yayın çalışmalarına ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur.
– Fail again, fail better. Yayın sürecinde çok sayıda red almanız normaldir, moralinizi bozmayın. Red aldıktan sonra hakem raporuna göre gerekli düzenlemeleri yapıp bir sonraki dergiye gönderin. En iyi felsefe dergilerinin kabul oranı %5’ten düşüktür, ortalama üstü dergilerinki ise bu %15-20 civarındadır. En iyi filozoflar bile sürekli red almaya devam eder. Reddedilmek, iyi bir akademisyenin gündelik hayatıdır.
– Makalenizi kör hakem değerlendirmesi için bir dergiye göndermenin yayın dışında da faydaları vardır. Hakemler, tamamen gönüllü olarak makalenizi eleştirel bir dikkatle okuyup ve makaledeki sorunlara dair size mutlak bir dürüstlükle dönüt yapacaktır. Makale projenizi geliştirmek için hakem raporu almak muazzam bir fırsat.
Muhtemelen kimse makalenizi hakemler kadar dikkatli ve eleştirel bir gözle okumayacak ve size makalenin sorunlarına dair bu kadar dürüst bir dönüt veremeyecektir.
Konu Seçimi
– Lisansüstü makale projelerinde makalenin kapsamını oluşturan konu olabildiğince daraltılmalı, öyle ki bu konuda uzman olan ilk on kişi arasına girebiliyor olun. Aksi takdirde, konuya dair olan devasa literatürü taramanız imkansız olacak ve bu eksikliğiniz uzman bir hakemin gözüne batacaktır.
– Seçtiğiniz konudaki en çok bilgi sahibi uzmanlar arasına girebileceğiniz kadar dar olmalı, fakat gene de genel disipline nasıl bir katkı yaptığı açık bir şekilde gösterilebilir olmalı. Giriş ve sonuç bölümlerinde bu katkının ne olduğunu açıkça belirtmelisiniz.
Hazırlık
– Seçtiğiniz konuda yazılmış literatürün tamamını okumaya çalışın. Sizin özgün bakış açınızın nasıl farklılaştığını net bir şekilde tespit edin. Makale sizin özgün perspektifinizi dile getirecek.
– Konu, Muhatap, Sorun, Çözüm, Katkı sütunlarının her birini net bir şekilde ifade edebilir hale gelin.
– Makalenizi farklı formatta sunum ve yazı projelerine entegre edin. Örneğin, makalenin ana tezini yarım saatte aktarabileceğiniz 3 bin kelimelik bir konferans metni, veya tüm boyutlarıyla açımlayabileceğiniz bir tez bölümü.
– Makale projenizi mümkün olan her yerde görücüye çıkarın. Alanda bilgili hocalardan fikir ve dönüş alın. Konferanslara ve atölyelere başvurun. Arkadaşlarınıza sunum yapın. Akademik olmayan dergi ve platformlara yazılar yazın.
Yazım Süreci
– Makale 6000-8000 kelime arasında olmalı.
– Makalenin ilk taslağını hızlı ve gelişigüzel bir şekilde yazdıktan sonra tüm paragrafları baştan yazıp düzenleyin.
– Yazım aşamasında metnin diline dikkat edin. Basit veya kısa cümlelerden kaçının. Bu desk rejection alma ihtimalinizi arttırır. Akademik bir çalışma için uygun olan tarzda komplike cümleleri akıcı bir şekilde organize edin.
– “Ansiklopedik” veya “simplistik” denilebilecek serimlerden mümkün olduğunca kaçının. Unutmayın akademik yayın yaparken muhattabınız akademisyenler yani uzmanlardır. Bu yüzden popüler felsefe yaparken kullandığınız yazım ve açıklama tarzı ile akademik felsefe yaparkenkiler arasında bariz bir fark olmalı. “Yoğun” ifade veya yorumları da mümkün olduğunca analitik olarak açın.
– Özellikle metnin başlangıcında yazılmış literatürün tamamına atıf yapın. Hakemlerin ve dergi editörü nezdinde araştırmanızın güvenilirliğini pekiştirecektir. Çalışmanızı değerlendiren hakemin işlerine atıf yaptığınızı görmesi makalenizin kabul şansını arttır. Atıf yapmak ayrıca makalenizi okuyan araştırmacıların bu konuda yapması gereken temel okumaların bir listesi olarak mesleğe katkıda bulunur.
– Referanslar konusunda tutarlı olduğunuz sürece ilk aşamada derginin kendi referans sistemine göre makalenizi düzenlemeniz gerekmez.
– Makaleyi gönderirken bütün kimlik belirten işaretleri çıkarmanız gerekir. İlk sayfada makale başlığı, özet ve beş anahtar kelime olmalı.
– Belgede sayfalar numaralandırılmış olmalı. Bu sayfa numaraları metnin sonunda yer almalı. İlk başlık ise numaralandırılmamalı.
Yapay Zekayı İngilizce Editörü olarak Kullanmak
– Akademik makalelerinizi hiçbir zaman yapay zekaya yazdırmaya kalkmayın. Fakat doğru komutlarla yapay zekayı İngilizce editörünüz olarak kullanabilirsiniz.
– Yapay Zeka kısa metinlerde daha iyi sonuç verir. Her zaman düzeltme isteyeceğiniz metinlerinizi paragraf paragraf yükleyin.
–Örnek: <Correct the following text in terms of its grammar and style. Don’t make any changes to its content. If necessary, also provide additional editorial suggestions.
‘İngilizce yazdığınız paragrafı yapıştırın’>
– Bozuk bir İngilizce ile ifade ettiğiniz içeriği düzeltmek için şu komutu kullanabilirsiniz: <How would a native speaker articulate this sentence: ‘cümlenizi yapıştırın’>
Dergi Seçimi
– Yolladığınız derginin hangi alanlarda ve nasıl üslupta makaleler yayınladığını tespit edin.
– Eğer akademik atama için puan toplamayı düşünüyorsanız, derginin hangi indekslerde listelendiğini ve sıralamasını kontrol edin.
– Makaleniz için beş altı adet dergi listesi oluşturun. İlk önce en iyisine yollayın, reddedildikçe aşağıya doğru düşün.
– İyi dergilerin kabul oranı son derece düşüktür. Reddedilmeye hazırlıklı olun.
– Dergilerin ortalama hakem değerlendirme süresi ve kabul oranlarına dair bir belge:
https://airtable.com/appANwLDDhlg8zcON/shrWKotYTw0ezNN4N/tbl9E479DxjlJf2zJ
Değerlendirme Süreci
– Makaleniz ilk önce editörün genel bir değerlendirmesinden geçer. Eğer bu aşamada makalenin kalitesi ve alakası yeterli bulunmazsa, birkaç hafta içinde makalenizi reddedildiği size bildirilir (desk rejection).
– Eğer editör makalenizi uygun bulursa, değerlendirecek iki hakem arayışına girer. Hakem bulma sürecinin tamamlanması genelde iki üç haftayı bulur.
– Hakemlere makalenizi değerlendirmeniz için minimum iki ay süre verilir. Bazen hakemler bu süreyi geciktirebilir. Dolayısıyla dergiye makalenizi göndermeniz ile hakem raporu almanız arasında minimum üç ay bir süre vardır. İyi dergilerde bu süre 9 ayı bile bulabilir. Üçüncü ayın sonunda editöre yazıp bilgi isteyebilirsiniz.
– Hakemler makalenize dair şu dört öneriden birinde bulunurlar: Kabul, red, revizyon (Revise and Resubmit, R&R). Revizyon önerisi kapsamına göre majör veya minör olabilir.
– Eğer hakemlerden biri ‘red’ önerisinde bulunursa, makaleniz çoğunlukla reddedilir. Fakat bazen editör insiyatifiyle üçüncü bir hakeme de gönderilebilir.
– Makalenin gönderildiği şekliyle kabul edilmesi nadir bir istisnadır. Bu aşamada ‘Major Revizyon’ almak bir başarı sayılmalıdır. Çoğu makalenin yayınlanması için birçok kez reddedilmesi ve oldukça sert olabilecek eleştiriler ışığında tekrar yazılması gerekir.
Revizyon Süreci
– Revizyon alan bir makalenin hakem raporları büyük bir dikkatle okunmalı ve hakemlerin itiraz ettiği noktalar not alınmalıdır. Hakemin makalenizin hakkını vermemiş veya sizi yanlış anlamış olabilir. Ne olursa olsun hakemlerin yorumlarına hürmet etmek ve en azından yanlış anlaşılmaları giderecek düzeltmeler yapmak veya açıklayıcı dipnotlar eklemek gerekir.
– Yapılan tüm düzeltmeler yeni gönderimde üstü çizilerek işaretlenmeli ve ayrı bir raporda yaptığınız revizyonun tek tek bütün itiraz noktalarına değindiği açıklanmalıdır. Revizyon yeterli bulunmazsa ikinci bir revizyon istenebilir veya makale reddedilebilir.
– Hakem raporu size her ne kadar saçma gelirse gelsin bu itiraz ve kaygılarını tatmin edecek değişiklikleri yapmak ve bunların söz konusu sorunları nasıl çözdüğünü kibar, müteşekkir ve saygılı bir dille açıklamanız gerekli. Savunmacı veya hakemi eleştiren bir dil kullanmanız sadece aleyhinize olacaktır.
Makaleniz Reddedildi
– Moralinizi bozmayın. Eğer almadıysanız editörden hakem raporlarını isteyin ve gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra en kısa zamanda başta yapmış olduğunuz dergi listesindeki bir sonraki dergiye makalenizi gönderin.
Makaleniz Kabul Edildi
– Tebrikler! Makalenizin referansını CV’nize ‘(Yayınlanacak)’ notuyla yerleştirin.
– Muhtemel anlatım bozuklukları ve imla hatalarına dair inisiyatif alın, makalenizi dikkatlice tekrar okuyun. Yayınlanma aşamasında ufak biçimsel değişiklikler yapabilirsiniz. Basit fakat rahatsız edici olacak hatalar da editörün gözünden kaçabilir.
– Diğer makaleleriniz üzerinde çalışmaya devam edin. Günümüz rekabetçi şartlarında her akademisyenin halihazırda hakem raporu bekleyen en az iki makalesi olmalıdır. Bu ritmi tutturabilirseniz atama ve yükselme süreçlerinde sorun yaşamazsanız.
Faydalanılan ve Önerilen Kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=iHkR2_Wf8Nw
http://www.phil.bilkent.edu.tr/index.php/how-to-publish-in-philosophy/
https://philosophy.fas.harvard.edu/files/phildept/files/brief_guide_to_writing_philosophy_paper.pdf
https://dailynous.com/2018/05/24/insanely-low-acceptance-rates-philosophy-journals/
http://www.phil.bilkent.edu.tr/index.php/how-to-publish-in-philosophy/