Kant Çalışmaları Çalıştayı

 Doğumunun 300. yılında bütün dünyada Immanuel Kant hakkında bir dizi etkinlikler yapılıyor. Kant’ın düşünce mirası ile ilgilenmek her felsefeci için olmazsa olmaz. Aydınlanma düşüncesinin zirve noktasını teşkil eden eleştiri filozofu Kant, ‘Aklını kullanma cesareti göster!’ sloganıyla bizi dogmatik uykumuzdan uyanmaya teşvik eder. Saf Aklın Eleştirisi’nde bir yandan aklın kesin bilgi iddiaların Hume'cu şüpheciliğe karşı savunup temellendirirken bir yandan teorik bilgimizin sınırlı olduğunu ve kendinde şeylere dair olamayacağını gösterir. Pratik Aklın Eleştirisi ve Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi’nde ise insan türünün rasyonalitesine dayanarak özel bir saygıyı hak ettiğini savunmuş, böylelikle doğalcı ve faydacı yaklaşımlara alternatif olarak deontolojik bir ahlak felsefesi geliştirmiştir. 

Kant felsefesi getirdiği yeniliklerle beraber kendine has bir dizi problem de doğurmuştur. Örneğin Kant’ın ‘kendinde şeyleri’ bilemeyeceğimiz iddiasına, Jacobi (1743-1819) kendinde şeyler olmaksızın Kant’ın sistemine giremediğini fakat bunlarla beraber sistemde kalamadığını belirterek, ilk itiraz edenlerden biri olmuştur. Kant’ın ahlak felsefesinde insanın akıl sahibi olmasını öne çıkarması ise yeterince kapsayıcı olmamakla, özellikle çocukları, hayvanları ve zihinsel engellileri dışlamakla eleştirilmiştir.

LFÇ III- Kant Çalışmaları, doğumunun 300. yılında modern felsefe ve insanlık tarihine damgasını vurmuş Kant'ın felsefesine tüm yönleriyle odaklanacak. 2024-2025 akademik yılı boyunca devam edecek çalıştayımıza katılımınızı ve aşağıda önerdiğimiz (veya kendiniz belirleyeceğiniz) konulardaki projelerinizle başvurularınızı bekliyoruz!

• Kant’ın bilgi teorisi

• Kant ve metafizik

• Kant’ın realizmi ve anti-realizmi (empirik realizmi ve transandantal idealizmi)

• İki-yön/iki-obje kuramları

• Kant ve kavramsalcılık/kavramsızcılık 

• Kant’ın deontolojik etiği

• Kant ve otonomi

• Kant’ın geleneksel Tanrı kanıtlarının eleştirisi 

• Kant ve bilim felsefesi

• Kant’ın siyaset felsefesi

• Estetik yargıların nesnelliği

• Kant ve Alman idealizmi

Çalıştay, Ekim ve Mayıs ayları arasında her ayın ilk Pazar akşamı TSİ 20:00-21:00 arası çevrimiçi oturumlar ile gerçekleşecek. Zoom linki katılımcılar ve kayıtlı takipçiler ile önceden paylaşılacak. İlk oturumda açılış konuşmasını Türkiye Kant Topluluğu başkanı Gamze Keskin (Kırklareli Üniversitesi) yapacak. 

Başvuru: 300-400 kelimelik Türkçe özetlerinizi 15 Eylül 2024' kadar şu Google formuna yükleyebilirsiniz: https://forms.gle/S37LfbLfin5DEWRv6 

Başvurular Türkiye veya yurt dışında felsefe alanında çalışan tüm yüksek lisans ve doktora öğrencilerine açıktır. Özetlerinizi yazmadan önce web sitemizdeki ‘Akademik Özet’ kılavuzumuza göz atmanızı tavsiye ediyoruz. 

Çalıştayın programını 23 Eylül'de ilan edecek ve Ekim ayında oturumlara başlayacağız. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

LFÇ III- Kant Çalışmaları Koordinatörleri 

- Lokman Ağırman (Boğaziçi Üniversitesi, Yüksek Lisans), lokman.agirman@boun.edu.tr 

- Kutlu Tuncel (ODTÜ, Yüksek Lisans), kutlu.tuncel@metu.edu.tr