Fenomenoloji Çalıştayı

21. Yüzyılda Fenomenolojiyi Düşünmek

İlk defa Edmund Husserl’in çalışmalarında ilk felsefe olarak tanıtılan fenomenoloji, tüm bilimlerin zemini olma iddiasını taşır. Bu iddia Husserl’in bilincin eidetik unsurlarını araştırma çabasında temellenir. Bu araştırma esnasında Husserl’in kendisinden sonra tüm fenomenoloji araştırmalarına yön verecek buluşu, yönelimselliği keşfetmesidir. Buna göre bilinç mutlaka bir şeyin bilincidir. Algıladığımızda bir şeyi algılarız, hatırladığımızda bir şeyi hatırlarız. Böylelikle fenomenoloji, arzu, algı, hafıza, bedensel farkındalık gibi çeşitli deneyimlerin incelenmesi ile ilgilenmek durumunda kalır.

Husserl’in çalışmalarının üzerinden fazla bir zaman geçmeden, Heidegger, Sartre, Merleau-Ponty gibi filozofların farklı deneyim türlerinden hareketle farklı fenomenolojiler geliştirdiği görülür. Ancak bu filozofların her biri yönelimsellik ilkesinin sadık bir takipçisi olmuştur. Fenomenolojinin klasik figürlerini oluşturan bu isimlerden hareketle günümüzde çok çeşitli fenomenoloji yaklaşımlarını görmek mümkündür. Fenomenoloji genellikle Avrupa’da hakim yaklaşımlardan biri olsa da son yıllarda Amerika ve Kanada’da da hızla yükselmektedir.

Araştırmacılardan bu çerçevede hazırladıkları 200–300 kelime arasındaki Türkçe bildiri özetlerini 15 Eylül 2024 23.59’a kadar aşağıdaki linkten göndermelerini bekliyoruz. Oturumlar 30 dakika sunum ve kalan sürede soru-cevap şeklinde ilerleyecektir. Fenomenoloji alanında akademik çalışmalarına devam eden, bu alanda uzmanlığını yapmış/yapmakta olan ve iyi bir sorunsalı ve buna yönelik projesi olan tüm araştırmacıların özetlerini bekliyoruz.

Çalıştay, Ekim ve Mayıs ayları arasında her ayın üçüncü Pazar akşamı TSİ 20:00-21:00 arası çevrimiçi oturumlar ile gerçekleşecek. Zoom linki katılımcılar ve kayıtlı takipçiler ile önceden paylaşılacak. İlk oturumda açılış konuşmasını Türkiye Fenomenoloji Topluluğu'ndan Emre Şan (29 Mayıs Üniversitesi) yapacak. 

Başvuru linki: https://forms.gle/GfNBxjztwjH8fkBu5

Akademik Özet Kılavuzu: https://lisansustufelsefecalistayi.blogspot.com/p/akademik-ozet-klavuzu.html

Özetlerinizi hazırlarken aşağıda belirtmiş olduğumuz konu başlıklarından ilham alabilirsiniz: 

- Meta-felsefi pozisyon olarak fenomenoloji
- Metodoloji olarak fenomenoloji
- Fenomonolojinin Sınırları
- Fenomenoloji ve Bilim 
- Fenomenoloji ve Teknoloji 
- Fenomenoloji ve Sanat 
- Fenomenoloji ve Beden 
- Fenomenoloji ve Mekan

Fenomenoloji Çalıştayı Koordinatörleri

- Seyran Sam (Doktora, The University of Memphis, ABD)

- Ahmet Sarıtaş (Doktora, Akdeniz Üniversitesi, Antalya)

- Begüm Özuzun (Yüksek Lisans, Bilgi Üniversitesi, İstanbul)

- Ekip kurulum süreci devam ediyor, yer almak isterseniz lütfen bize ulaşın.